Fietsleaseplan voor predikanten

Allereerst: Wat is fietslease en hoe werkt het voor een predikant?


Met fietslease gebruik je als predikant een (elektrische) fiets tegen een vast maandbedrag en looptijd. De duur van die looptijd bepaal je zelf, al begint deze doorgaans vanaf 3 jaar. Hierna lever je de fiets weer in, of kies je een nieuwe fiets uit. Het maandbedrag is meestal inclusief de kosten voor:

  • Reparaties en onderhoud
  • Diefstal- en schadeverzekering
  • Accu- en bandenvervanging
  • Pechhulp in binnen– en buitenland
  • Afschrijvingskosten en rente
  • Leveringskosten en verwijderingsbijdrage

Wat je zelf betaalt, zijn de kosten voor het opladen van de fietsaccu en eventuele bekeuringen.

Voor de goede orde

Het leasen of aanschaffen van een e-bike / elektrische fiets staat los van het gebruik van de auto voor de ambtelijke werkzaamheden. Die twee dingen lopen naast elkaar. Wat in dit artikel gezegd wordt over het leasen en aanschaffen van een e-bike geldt min of meer ook voor de (elektrische) auto, alleen zijn dan de bijtellingsregels anders (lees: ingewikkelder).

Wel kan het zijn, dat door het vaker gebruik van de fiets de vergoedingsafspraken met de kerkenraad kunnen veranderen, omdat zij vaak een vergoeding geven voor de auto(kilometers). Dit hoeft echter niet erg te zijn omdat deze vergoeding belast is. De netto belastingdruk wordt uiteindelijk lager door het gebruik van een elektrische fiets.

Er zijn voor een predikant 3 mogelijkheden:

1. U koopt of least de e-bike privé (dus de kosten zijn voor uzelf/ privé en niet aftrekbaar op de predikantspraktijk), maar dan zijn de ambtelijke km’s aftrekbaar voor 0,19 ct/km.
Er is een rittenadministratie vereist.

2. U koopt de e-bike op de predikantspraktijk (oftewel ‘zakelijk’). Dan wordt de e-bike over 5 jaar afgeschreven. Deze afschrijvingen zijn aftrekbaar. Ook alle kosten, zoals hierboven genoemd, zijn aftrekbaar!

Er is een bijtelling van 7% per jaar, van de nieuwwaarde van de e-bike. U hoeft geen rittenadministratie bij te houden!

3. U least de e-bike op de predikantspraktijk (oftewel ‘zakelijk’). De leasekosten zijn dan aftrekbaar en ook hier geldt als bijtelling de 7%.
Ook bij deze optie hoeft u geen rittenadministratie bij te houden!

Let op: Als u de e-bike 2e hands koopt, moet u wel de nieuwwaarde van de e-bike aanhouden voor de bijtelling!

De auto op de predikantspraktijk

We hebben al eens geschreven over:

  • de elektrische auto op de predikantspraktijk
  • de youngtimer (een auto ouder dan 15 jaar)
  • een gewone nieuwe auto met een hoog bijtellingspercentage van 22%. Dat kan alsnog interessant zijn als de auto een niet zo hoge aanschafwaarde heeft, bijvoorbeeld zo rond de 13.000,-. 

De regels omtrent elektrische rijden en de bijtellingen veranderen echter zo snel, dat ’t we deze informatie in een adviesvorm aanbieden.

Wilt u meer weten over één van deze onderwerpen neem dan vrijblijvend contact met ons op.