Pastorie of eigen woning predikant

 

Pastorie of eigen woning
Wanneer een predikant of kandidaat een beroep overweegt of heeft aangenomen, is een belangrijke vraag waar hij/zij/het gezin gaat wonen. In vele gevallen is de pastorie een vanzelfsprekende keuze, maar dit is in de afgelopen jaren minder geworden.

Sommige gemeenten hebben geen pastorie of zouden graag van de (dure) pastorie af willen. En ook voor de predikant of kandidaat is het soms interessant om een eigen huis te overwegen. Wat is wijsheid?

 

Een eigen woning kopen
Als u heeft besloten een eigen huis te overwegen of aan te kopen, staat u aan het begin van een traject dat redelijk ingewikkeld kan worden. Want hoeveel huis kunt u eigenlijk kopen? En krijgt u hulp van de gemeente? Ook indien u deze vragen al helder heeft en graag tot de aankoop overgaat zult u geconfronteerd worden met vele vraagstukken. Welke hypotheekvorm past in algemene zin bij u en wat zijn de fiscale mogelijkheden?

 

Een hypotheek krijgen
Het verkrijgen van een hypotheek is voor een predikant minder eenvoudig dan voor de meeste mensen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de geldverstrekkers niet gewend zijn om te gaan met de bijzondere positie van een predikant.

 

Gedeeltelijke financiering door de kerkelijke gemeente
Het bewonen van een eigen huis betekent vaak een fors hogere woonlast. Maar omdat de gemeente dan niet langer de lasten van een pastorie hoeft te dragen, is men vaak bereid een deel van de financiering voor zijn rekening te nemen. Al doende ontstaat een lastenverdeling die zowel de predikant als de gemeente voordelen biedt. Wij kunnen voor u uitzoeken of deze constructie ook voor u een mogelijkheid is.

Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op.