Starters- en emeritaatspakket voor predikanten

Het belang van fiscale begeleiding aan het begin en aan het eind

 

Aan het begin en aan het eind liggen er belangrijke financiële en fiscale beslissingen voor een predikant. Denk in het begin aan: vooruit sparen, beginbibliotheek en toga meenemen in de predikantspraktijk op de balans, de juiste kennis van de aftrekposten en investeringsmogelijkheden, b.v. voor de studeerkamer..

En aan het eind komen er vragen over het pensioen fiscaal gezien, woonruimte, hoe gaat het fiscaal verder als ik met emeritaat ben, etc. Omdat er soms weinig begeleiding en aandacht is voor de predikant op financieel en fiscaal gebied van de landelijke kerkorganisaties, zie ook onze intrekking van de PE erkenning, zijn wij gesprekken gestart met een landelijke kerkorganisatie over een starterspakket en emeritaatspakket voor predikanten.

 

Waar gaan wij ons best voor doen?

Recentelijk hebben wij voor een predikant contact gehad met een woningcoöperatie m.b.t. de voorwaarden van wonen, ook i.v.m. het pensioen. Een actueel voorbeeld van wat een predikant kan overkomen als hij de pastorie uit moet en woningruimte moet vinden. Een voorbeeld ook waarin wij gevraagd worden voor advies en bemiddeling. Gelukkig heeft betreffende predikant de woonruimte toegewezen gekregen, is het huurcontract getekend en het pre-pensioen ingegaan onder gunstige voorwaarden. Een actueel voorbeeld van hoe wij zijn ingeschakeld door een landelijke kerk-organisatie om een predikant te helpen aan het eind van de pastorie periode.

En zo hebben wij ook juist jonge predikanten en kandidaten geholpen hun weg te vinden in het fiscale landschap van het ambt. Hieruit zijn ook initiatieven ontstaan om na te denken over het aanbieden van een starters- en emeritaatspakket aan predikanten. Wij gaan hierbij ons best om predikanten zo goed mogelijk te begeleiden juist aan het begin en aan het eind van de actieve pastorieperiode. Wordt vervolgd….