Wat kan ik als predikant doen met mijn spaargeld?

 

Wij krijgen nogal eens de volgende vraag van een predikant: ‘Wat moet ik doen met mijn spaargeld nu het rendement op een spaarrekening erg laag is?’ Er zijn een aantal redenen waarom predikanten geïnteresseerd zijn in sparen.

  • Ze kunnen soms sparen, omdat ze in een pastorie van de gemeente wonen en daarom geen hoge woonlasten hebben.
  • Ze moeten ook sparen, omdat ze later zelf in hun woning moeten voorzien.
  • Of voor de studie van de kinderen.
  • Predikanten hebben vaak geen koopwoning, waardoor aflossen op de woning als vorm van sparen geen optie is.

Wat kunnen ze dan nog doen met hun spaargeld dat boven het heffingsvrije vermogen uitkomt? (Voor een predikant en partner samen geldt een heffingsvrij vermogen van € 50.000. Voor een predikant alleen is het de helft van dit bedrag.)

Soms willen predikanten ook een bijdrage leveren aan het milieu en vragen ze zich af of groen sparen of een groene belegging interessant is. Gaan ze erop vooruit als ze kiezen voor groen sparen of beleggen? Hieronder zullen we eens ingaan op een groene belegging en maken we een vergelijking met een gewone spaarrekening qua rendement. Let op: beleggen brengt ook risico’s met zich mee. Laat u hierover goed informeren door een aanbieder.

 

Wat is een groene belegging?

Groene beleggingen zijn beleggingen in fondsen die deelnemen in projecten voor milieubescherming. Het doel van deze instellingen moet bestaan uit kredietverlening aan, of (indirect) beleggen van vermogen in projecten die zijn aangewezen door de Minister van Milieu, in het belang zijn van de milieubescherming en gelegen zijn in Nederland of een ontwikkelingsland.

 

Lager rendement

Het directe rendement is bij deze groen beleggingen in de meeste gevallen lager dan bij een reguliere spaarrekening, maar door de fiscale aspecten is het rendement vaak hoger.  Dit fiscale voordeel bestaat uit twee componenten.

Ten eerste wordt er in box 3 geen 1,2% vermogensrendementsheffing berekend over een bedrag van € 57.213 per persoon voor groene beleggingen. Voor fiscale partners is dit bedrag het dubbele.

Ten tweede hebben beleggers met groene beleggingen recht op een heffingskorting van 0,7% van de waarde van de in box 3 vrijgestelde groene belegging aan het begin van een kalenderjaar, met een maximum van € 400 (dat is 0,7% van de vrijstelling).

 

Een vergelijking

Groen beleggen is dus vooral interessant als het vermogen in box 3 boven het heffingsvrij vermogen uitkomt. Voor een predikant en partner samen geldt een heffingsvrij vermogen van € 48.874. Hoe ziet het rendement van een groenfonds er nu uit in vergelijking met een spaarrekening.

Stel dat het rendement op een Groenfonds 0,50% bedraagt over een periode van 1 jaar en het rendement op een gewone spaarrekening 1 % bedraagt. Dan het daadwerkelijke rendement:

Groenfonds:                      0,5 % rente + 0 % verm. Rendementsheffing + 0,7 heffingskorting = 1,2 % rendement

Spaarrekening:                 1 % rente + (-1,2) % verm. Rendementsheffing + 0 heffingskorting = – 0,2 % rendement

 

In dit geval is het dus voordeliger om te beleggen in een groenfonds (let er wel op, dat beleggen ook risico’s met zich kan meebrengen. Laat u hierover goed informeren).

In het ‘overzicht fondsen en beleggingen met belastingvoordeel’ op de site van de Belastingdienst staan alle fondsen die recht geven op de vrijstelling en de heffingskorting.

Bij ons eigen onderzoek blijkt dat deze lijst niet helemaal up-to-date is en dat een aantal banken door de grote belangstelling op dit moment geen groen sparen of beleggen aanbiedt. Maar er zijn er nog altijd die het wel doen. Wij vonden er vier. Door de strenge regels op dit gebied mogen wij die namen hier niet vermelden, maar indien u de lijst zelf onderzoekt komt u er gauw genoeg achter.